piątek, 28 sierpnia 2009

Lekki tort biszkoptowy z owocami


W ubiegłą niedzielę „wyprawiłam” swoje 5-to sierpniowe urodzinki. Lekkie opóźnienie, ale coz… 5 sierpnia to ja jeszcze w Szwecji byłam. Zrobiłam małe „babskie posiedzenie”, które nie mogło odbyć się bez urodzinowego tortu! A ten, był naprawdę pyszny…Polecam!
Myślę, że z innymi owocami też będzie dobry, ale wtedy warto dopasować odpowiedni smak galaretki. Ja użyłam malin i borówek, bo teraz są naprawdę pyszne i słodziutkie.
Receptura moja;)

Lekki tort biszkoptowy z owocami:

Na biszkopt:
-3 jajka, osobno białka i żółtka
-1/2 szklanki mąki (1/2 z tego ziemniaczanej, ¼ z tego kukurydzianej i ¼ białej bg.)
-1/2 łyżeczki gumy guar
- 1/3 szklanki cukru
- odrobina bg proszku do pieczenia(1/3 łyżeczki)

Utrzyj żółtka z cukrem. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z żółtkami. W osobnej misce wymieszaj mąki z guarem i proszkiem, dodaj do jajek. Delikatnie zamieszaj. Wyłóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10-13 min w 200 C. Ostudz.

Na krem:
- 700ml śmietany kremówki
- 240-250 g serka waniliowego (dałam duże opakowanie Danio)
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny

Rozpuść żelatynę w odrobinie gorącej wody. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, następnie delikatnie wymieszaj z serkiem waniliowym. Na koniec wymieszaj z żlatyną. Odstaw na trochę do lodówki.

Dodatkowo:
- ok.300g borówki amerykańskiej
- ok.300g malin
- galaretka malinowa lub z owoców leśnych na wierzch( oetkera jest bezgl.)

Ostudzony biszkopt przekrój na dwie warstwy. Kiedy przygotowany wcześniej krem zacznie tężeć, zabierz się do przekładania tortu:) Najlepiej nakładać wszystko do tortownicy, a dopiero potem przed podaniem usunąć obręcz formy. A więc, włóż jeden blat ciasta z powrotem do tortownicy. Nałóż trochę tężejącego kremu (aby pokryć ciasto), na kremie rozłóż borówki i znowu nałóż krem. Następnie połóż drugi blat ciasta, znowu nałóż krem, na to maliny i na malinki resztę kremu. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.

Przygotuj galaretkę dodając 400ml wody zamiast 500ml. Schłódź. Kiedy zacznie tężeć, wyłóż ją na wierzch ciasta (na krem). Wstaw z wszystko do lodówki. Tort musi się chłodzić kilka godzin, żeby wszystko się ładnie usztywniło:) Smacznego!

WERSJA GLUTENOWA: W biszkopcie używamy mąki pszennej i nie dodajemy guaru. Mamy też kompletną dowolność co do firmy galaretki i serka waniliowego, oraz możemy użyć zwykłego proszku do pieczenia:)

Torcik bierze udział w akcji "Say cheese", no bo w końcu waniliowy serek to też ser:D

4 komentarze:

  1. oczywiscie waniliowy to tez ser i to wyjatkowy- wszystkie prawie dzieci dostaja go od swoich mam i milosc do waniliowego nie odchodzii z wiekiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Jul to spoznione najlepszego:)) ale mialyscie torcik fantastyczny:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego, torcik super!

    OdpowiedzUsuń