poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Domowy ketchup


I mnie w koncu dopadla. Chodzila za mna, chodzila az w koncu kompletnie mnie opanowała: chec na zrobienie domowego ketchupu!:)
Jest naprawde pyszny, godny najbardziej wyszukanych podniebien ketchupozercow (takich jak ja;)). Przepis pochodzi z książki "Przetwory Domowe" wyd. Astrum, 2009r., ale trochę go zmodyfikowałam.

A dodatkowo moj ketchup jest propozycja do "Pomidorowego sezonu" i "Spiżarnii 2009".

Pomidorowy Sezon 2009



Domowy ketchup:

- 2kg pomidorów
- 2 cebule
- 20g soli
- 100ml "zalewy" octowej(ja dałam 70 ml octu winnego 5% i 30 ml wody-bylo super), mozna dac np. 50 ml octu spirytusowego(ale nie polecam) 10% i 50 ml wody
- 60g cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- ok. 10-12 ziarenek gorczycy

Pomidory umyć, włożyć do garnka z wodą (ok. litra), dodać cebulę, gotować przez godzinę, ostudzić. Ostudzone pomidory i cebulę przetrzec przez sito. Do przetartych pomidorów dodać sól, musztardę, ocet(zalewę), cukier, paprykę, imbir, pieprz, ziele angielskie, liscie laurowe, gorczyce i wymieszac.
Gotować, aż ketchup nabierze odpowiedniej konsystencji. Gorący ketchup nałożyć do małych słoiczków. Pasteryzować 20 min.

2 komentarze:

  1. Tu jestem ;)! Już wróciłam, ale jakieś zdjęcia, coś, to ja wrzucę później, w następnej notce, bo teraz zupełnie nie mogę się za to zabrać :). Mam nadzieję, że wakacje w Szwecji udane, co :)?
    A ketchup świetny, strrrasznie go uwielbiam i nie wyobrażam sobie obiadu bez jego dodatku :).
    Pzdr :))

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny przepis, zapisuje na przyszly rok bo w tym roku juz mam dosc pomidorow :))

    OdpowiedzUsuń