środa, 19 sierpnia 2009
Biscotti migdałowe
Pamiętacie jeszcze moje czekoladowo- orzechowe biscotti? Bardzo mi wtedy zasmakował ten typ ciasteczek, więc teraz postanowiłam zrobić je w wersji migdałowej. ale dodatkowo zrezygnowałam z czekolady. Pychota!
Biscotti migdałowe:
-125g maki(1:1:1 kukurydziana, ziemniaczana i mix bezglutenowy)
- 75g cukru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko rozbełtane
- lyzka mleka
- 1/2 łyżeczki migdałowego
- 50 g migdałów
Nagrzej piec 180 C. Wsyp make do dużej miski, dodaj cukier, proszek i sol. Zrob zagłębienie w srodku kopczyka i wrzuc jajko, mleko,aromat i migdały. Wymieszaj widelcem aby powstalo kleiste ciasto. Uformuj kule a potem uwalkuj walec 28 cm długości. Delikatnie spłaszcz. Piecz ok. 20-25 min do złotego koloru.
Zmniejsz temp do 130C. Wyciągnij ciasto i pokroj na plasterki ok. 1 cm grubości. Uloz je z powrotem na blasze i piecz ok. 15 min az będą suche i zlote.
Wersja glutenowa:po prostu zastąp bezglutenowe mąki mąką pszenną:)
Moje biscotti uczestniczy w akcji "Z widelcem po Europie".
Niestety nie mogę znaleźć bannera:P
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja tamtych czekoladowych biscotti nie pamietam, ale te zapamietam na dlugo :))
OdpowiedzUsuńtez mam ochote na biscotti ale z suszonymi owocami :))
Mam już od dawna chęć na biscotti ,ale jakoś się nie składa . Muszę się zmobilizować. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja tez lubie te ciasteczka. Sama jeszcze nie pieklam chociaz mam kilka przepisow. Musze wziac sie do pracy :))
OdpowiedzUsuń