sobota, 22 sierpnia 2009

Dżem niby- pomarańczowy:)



Postanowiłam zrobić dżem udający pomarańczowy. Udający, bo tak naprawdę jest z cukinii. Myślę, że to świetny sposób, żeby podać dzieciom to warzywo (maluchy niezbyt lubią warzywa;)) Dlatego też ten dzemik dołączam do akcji "Małe brzuszki łakomczuszki".
A oprócz tego, do "Cukiniowego sierpnia" i "Spiżarni 2009".

Dżem niby- pomarańczowy:
pzepis stąd, ale ja troszkę zmieniłam;)

-5 kg cukinii
- 1 kg cukru
- 4 galaretki pomarańczowe
- 5 łyżeczek kwasku cytrynowego

Cukinie obierz i wydrąż nasiona. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Smaż aż zgęstnieje.Następnie lekko zblenduj (konsystencja bedzie badziej zwarta). Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity, dodaj cukier, galaretki i kwasek. Całość smaż jeszcze 30 minut. Nakładaj do słoików i szybko zakręcaj.
Po otwarciu koniecznie przechowywuj w lodowce.





2 komentarze:

  1. Ciekawy ten dżem! Może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajniutki:) ja tez osttanio postanowilam ze bede eksperymentowac z cukinią na słodko:))

    OdpowiedzUsuń