czwartek, 20 sierpnia 2009

Ciasto kokosowe


Delikatne i wilgotne ciasto z nutką kokosu. Jak dla mnie, rewelacja

Wilgotne ciasto kokosowe:

-200g mąki (120g ziemniaczanej, 30g kukurydzianej i 50g białej bg)
- dodatkowe 25g mąki kukurydzianej(w wersji glutenowej też!)
- łyżeczka gumy guar
- 150g cukru
- 150g margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150- 175ml mleka kokosowego z puszki

LUKIER: wiórki kokosowe, łyżka masła i mleko kokosowe

Składniki na ciasto utrzeć w podanej kolejności. Wylać na blachę i piec ok. 40 min. W 175 C.
Na lukier , podgrzać podane składniki i posmarować nim ciasto.

WERSJA GLUTENOWA: Dajemy 200g mąki pszennej, rezygnujemy z guaru i nie dajemy więcej niż 150 ml mleka kokosowego.

9 komentarzy:

  1. MMmm ;) Uwielbiam wszystko co kokosowe. Nie za bardzo lubię jak ciasto mi "chrupie" więc takie wilgotne jest idealne. Gdzie można kupić guar?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam kokosowe smaki, a wilgotne ciasta nie mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziwnograj, już kiedyś pisałam: guar kupuje się w sklepach ze zdrową żywnością:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Jak kokosowe i do tego wilgotne to juz wiem,ze lubię! :)) Chętnie zrobię, bo coś dawno u mnie nie było nic z kokosem. Hmmm... :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ładniutkie to Twoje ciasto, ja tez jak Dziwnograjka uwielbiam wszystko co kokosowe :))

    OdpowiedzUsuń
  6. aha chcialam napisac jeszcze ze naprawde naprawde Cie podziwiam! sama wymyslasz tyleee przepisow, niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za komplementy:D
    Viridianko, mie zawsze wymyslam sama (czasami jest wspomniane skąd pochodzi przepis), a czasami mocno przerabiam glutenowe przepisy z "zeszytu rodzinnych przepisow", albo jakichs innych zrodel:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto, truskawki, bita śmietana, czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wilgotne i kokosowe, a na dodatek bezglutenowe - to brzmi jak ciasto dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń