niedziela, 24 maja 2009
Biscotti orzechowe- czekoladowe
Dziś przepis na pyszne biscotti. Ja robiłam w wersji bezglutenowej i powiem szczerze: w życiu nie pomyślałabym, że nie mają glutenu. Gorąco polecam!
*BEZGLUTENOWCY: jeśli chodzi o mąkę, to mieszałam ziemniaczaną,kukurydzianą i jasną mąkę bezglutenową w proporcji 1:1:1
Orzechowo- czekoladowe biscotti
- 125g maki
- 75g cukru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko rozbełtane
- lyzka mleka
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego
- 25g orzechow laskowych
- 25g posiekanej czekolady
Nagrzej piec 180 C. Wsyp make do dużej miski, dodaj cukier, proszek, cynamon i sol. Zrob zagłębienie w srodku kopczyka i wrzuc jajko, mleko,aromat, orzechy i czekolade. Wymieszaj widelcem aby powstalo kleiste ciasto. Uformuj kule a potem uwalkuj walec 28 cm długości. Delikatnie spłaszcz. Piecz ok. 20-25 min do złotego koloru.
Zmniejsz temp do 130C. Wyciągnij ciasto i pokroj na plasterki ok. 1 cm grubości. Uloz je z powrotem na blasze i piecz ok. 15 min az będą suche i zlote.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jadłam tylko takie z migdałami, ale te Twoje z orzechami laskowymmi wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńzrobie dzisiaj, choc bez orzechów, bo nie mam :)
OdpowiedzUsuń