niedziela, 13 września 2009

Sernik z białą czekoladą, Weekendowa Cukiernia #12


Dzisiaj druga propozycja Oli, sernik z białą czekoladą. Narobiłam wiele zmian, jak to ja:) Ale ogolnie rzecz biorąc polecam, wszystkim smakowało.



Sernik z białą czekoladą i borówkami(z moimi zmianami):

składniki na masę serową:
- 300g białej czekolady
- 600g serka kremowego
- 280ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
- kruche ciasteczka bezglutenowe (na spód sernika)
- borówki amerykańskie ok.450-500g (do przełożenia sernika)

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Foremkę o średnicy 24 cm wyłóż folią spożywczą, na spodzie poukładaj ciasteczka.
Żelatynę rozmieszaj w 3-4 łyżkach wrzątku. W dużej misce zmiksuj serek na gładko. Osobno ubij śmietanę i cukier. Następnie stopniowo, cały czas miksując na małych obrotach,dodawaj do serka ubitą kremówkę. Potem, również stopniowo, wlewaj przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę. Ucieraj aż do polaczenia sie składników.Następnie dodaj żelatynę, zmiksuj. Przelej połowę masy serowej na spód ciasteczkowy, ułoż borówki, przelej drugą połowę masy serowej.Wyrównaj. Chłódź ok. 4 godziny.Przed podaniem pokrój na porcje i delikatnie nakładaj kawałki(tak, by ciastka były na spodzie)Udekoruj z wierzchu bitą śmietaną.

5 komentarzy:

  1. mmm jak wspominam smak tego serniczka to mi w brzuchu burczy ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Ja się nie zdecydowałam, ale widzę, że to naprawdę pyszna sprawa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super serniczek, ale się cieszę, że też go zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo :). A ja niestety musiałam pominąć ciastka, bo żadnych w domu nie było, a piec ani nawet iść po herbatniki do sklepu już mi się nie chciało ;)...

    OdpowiedzUsuń