czwartek, 24 września 2009
Ananas påj i wczorajsza gastroskopia:)
Uwaga, uwaga jestem po gastroskopii:) Przezylam ,ale to strasznie nieprzyjemne badanie. Wyniki dopiero za 2 tyg. Zobaczymy co to bedzie. A poki co, wstawiam przepis na ciasto, ktore upieklam 2 dni temu, jedzac jeszcze gluten, a więc jest ono glutenowe. Dla bezglutenowcow proponuje poprostu zwykla mąkę zastąpić mieszanką mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i białej bezglutenowej oraz łyżeczką gumy guar. Powinno wyjść. Za przepis dziękuję mojej kochanej cioci Barbarze. A Viridiance natomiast, za wspólne pieczenie, ponieważ to właśnie ona wirtualnie towarzyszyłą mi w kuchni:) Dzięki Viri!:*
Ananas påj
Deg(czyli spód)
-100ml cukru
-300ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g margaryny
Wszystkie składniki zagnieć razem na kruche ciasto. Następnie wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty.
Krämfyllning(kremowe nadzienie)
-200ml, czyli 200g creme fraiche(czyli u nas gestej kwasnej smietanki 18%)
- 100ml cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- duża puszka(ok 500gramowa ) Krossad ananas
UWAGA:u nas tego nie ma, ja mam akurat przywieziona z wakacji jedna puszke. To jest taki jakby ananas w wiórkach. Spokojnie zrobi się coś takiego kupując puszkę tego w kostkach i rozgniatając trochę widelcem. Ale broń Boże nie miksować na pulpę:)
Składniki nadzienia wymieszaj ze sobą w miseczce. Wyłóż je następnie na tartowy spod i wyrownaj. Nagrzej piec do 180 C i piecz ok 30 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dziekuję ;* powtorze sie jeszcze raz ale swietny przepis Ci Ciocia sprezentowała, naprawde:)
OdpowiedzUsuńmoj rozgnieciony widelcem anannas wygladal bardzo podobnie, ale u Ciebie jest taka fajna gladziuteńska ta tarta:)
Byłam u Viri i zaglądam zaraz do Ciebie! Pyszne ciasto! Powodzenia w czekaniu na wyniki :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje,ze wyniki będą dobre, tego Ci zyczę!
Pozdrawiam:)
Ale tu u Ciebie egzotycznie, fajny paj, jaka elegancka równiutka pokrywka Ci wyszła. Współczuję tej gastroskopii i innych cierpień.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Mniam ;). Ananas to jeden z moich najulubieńszych owoców, więc tarta musi być wspaniała ;).
OdpowiedzUsuńVirka kusiła u siebie, ale tu jest równie smacznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńJul chetnie ci pomoge z Amazonem, ale musisz mi podac swoj e-mail. Moj jest na blogu, wiec napisz do mnie :)
OdpowiedzUsuń