piątek, 30 października 2009

Pumpkin sheet cake


Ostatnia chwila Dyniowego Festiwalu! Jeszcze zdazylam:P Moje ciasto dyniowe bylo dobrym wyborem. Lubie takie ciacha: korzenne i wilgotne. W smaku przypomina marchewkowe. Polecam! Przepis z ksiązki "America's Test Kitchen Family Baking Book" z małymi zmianami.

Pumpkin sheet cake:

- 150 g mąki(50g kukurydzianej, 50 ziemniaczanej i 50 białej bezglutenowej)
- łyżeczka gumy guar
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki skruszonego ziela angielskiego
- 1/8 łyżeczki imbiru sproszkowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g cukru
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 jajka
- szklanka (ok 220 mililitrowa) piuree z dyni(ugotowana na miekko, odsaczona i rozgnieciona widelcem dynia)

Wszystkie składniki wymieszaj w podanej kolejnosci w misce. Przy pomocy lyzki, ciasto moze miec grudki. Mase wyloz do wysmarowanej tluszczem foremki 20x30cm (lub innej w podobnych rozmiarach:)). Piecz w 180 C przez ok 40min.

WERSJA GLUTENOWA: Nic strasznego: zastap bezglutenowe mąki 150 gramami mąki pszennej i nie dodawaj gumy guar.

8 komentarzy:

  1. Jesli jest wilgotne, korzenne i podobne do marchewkowego, to z cala pewnoscia i mnie posmakuje :)

    Pozdrawiam! I ciesze sie, ze zdazylas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię wilgotne, korzenne ciasta !:))Mniamuśne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem, ale czasu brak!:) Studia,studia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jestes ;) Dobrze, ze to 'tylko' brak czasu :) Trzymaj sie cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  5. uff.. to mi ulżyło że to TYLKO:D studia ;)
    trzymaj się tam, buźka :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Jul Kochana, Wesołych Swiąt Ci życze, samych radosnych chwil, pozytywnych myśli, miłości i szczęścia życzę ja - viri :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jul Droga, zyczę Ci wesołych, pełnych magii i ciepła Świąt Bożego Narodzenia!:)

    OdpowiedzUsuń