poniedziałek, 13 lipca 2009

Makaron z ruccolą, mascarpone i orzechami


Dziś trochę inaczej, bo nie pieczeniowo:) Zrobiłam sobie na obiad fantastyczny makaron. Oczywiście użyłam bezglutenowego spaghetti, ale zwyczajne jak najbardziej pasuje:)To danie jest moją propozycją do akcji "Makaron jest dobry na wszystko". Pozdrawiam!

Makaron z ruccolą, mascarpone i orzechami(na ok. 2 porcje):

- 200g spaghetti
- ok. 80-100g ruccoli (3 duże garście)
- 3 małe ząbki czosnku drobno posiekane
- garść do dość grubo posiekanych orzechów włoskich
- ok.200g mascarpone(zależy jak dużo sosu lubimy mieć na makaronie)
- 3 łyżki maggi
- troszkę soli i pieprz do smaku
- łyżka oliwy

Ugotuj makaron wg. przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozgrzej oliwę w większym garnku, podsmaż czosnek i dodaj do niego orzechy. Smaż jeszcze chwilę. Następnie wrzuć umytą i osuszoną rucolę i znów podsmaż, żeby zwiędła. Dodaj do tego mascarpone i rozpuść je, żeby powstał kremowy sos. Cały czas mieszając, wlej maggi i dodaj pieprz i ewentualnie sól. Odstaw sos na chwilkę. Odcedź makaron. Wrzuć go do przygotowanego sosu i zamieszaj. Postaw garnek potrawą jeszcze na pół minutki na ogień i cały czas mieszaj. Gotowe! Takie proste, a wyśmienite!

tutaj opis akcji

6 komentarzy:

  1. Jul ale miałas obiad! rucola, mascarpone, makaron, orzechy... ekstra połączenie:))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyobrażam sobie, że musiał być pyszny (i tuczący swoją drogą ;) )
    uwielbiam makaron, uwielbiam orzechy, a na mascarpone też łasym okiem spoglądam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Matko, jak ja lubię takie połączenia :D!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny obiad :)
    A ja melsuje, ze odpowiedzialam dzis na zaproszenie do zabawy (lepiej pozno niz wcale ;) ).

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. jupi! bardzo się cieszę że już jestes :))

    OdpowiedzUsuń