niedziela, 5 lipca 2009
Dżem jagodowy
Jak tylko zobaczyłam wspaniałe jagody w sklepie, pomyślałam: "Tak! Już czas na jagody, czyli na najlepszy na świecie dżem!" I oto jest, jako moja propozycja do akcji "Spiżarnia 2009" a zarazem "Jagodowo nam!":)
Dżem jagodowy:
- 1 kg jagód, umytych i przebranych
- 350g-400g cukru żelującego 3:1 (używałam DIAMANT-nie ma glutenu:))
- ok. pół szklanki wody do podlania jagód
- no i wiadomo: garnuszek, mieszadło:), coś do nakładania i słoiczki
Wrzucamy umyte jagody do garnka o grubym dnie i wlewamy wodę. Gotujemy ok. 5 min na dużym ogniu, a potem dusimy przez ok. 30 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Wsypujemy stopniowo cukier żelujący, cały czas mieszając. Zagotowywujemy i gotujemy dalej ok 5 min. Następnie znów zmniejszamy ognień i gotujemy lekko przez 10 min.
Tak zrobiony dżem nakładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Gotowe! Takie proste, a naprawdę pyszne!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o raju ale bym zjadla takiego domowego borowkowego dzemu:) u mnie kroluja same truskawkowo-rabarbarowe (rowniez domowe) :) pycha, ale borówkowe moje ulubione!
OdpowiedzUsuńDżem jagodowy to dla mnie rarytas.
OdpowiedzUsuńMoże dlatego, że kiedyś jagody były drogie i krótko dostępne na rynku.