niedziela, 31 maja 2009

Ciasteczka marcepanowe


Znów przepis z marcepanem:) Ale marcepan jest pycha, więc co z tego?:)
Wykonanie banalnie proste, więc polecam nawet dla kuchennych laików;)

Ciasteczka marcepanowe

- 200g masy marcepanowej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki utrzyj w misce na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie i kleiste, dodaj jeszcze trochę mąki. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładaj łyżką ciastka(ja tak robiłam), albo wyciskaj przez szprycę. Piecz ok 15-17 min w 180 C.

środa, 27 maja 2009

Stefanka z masą czekoladową i marcepanem


Dzisiaj coś naprawdę pysznego:czekoladowy biszkopt przekładany kremem i pokryty marcepanem. Niebo w gębie:)

Stefanka z marcepanem:

NA BISZKOPT:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżka kakao
NA KREM:
- 150 g margaryny
- 1 tabliczka czekolady
- ok 50-80 ml kremówki(zależy od konsystencji)

dodatkowo ok 250-300g masy marcepanowej

Na biszkopt ubij jajka z cukrem, następnie stopniowo dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem.Wylej ciasto do odpowiednio przygotowanej formy keksowej i piecz ok 30 minut w 180 C. Ostudź ciasto i przekrój je na 3 płaty.

Na krem ubij mikserem margarynę, cały czas miksując wlewaj kremówkę a na koniec dodaj rozpuszczoną kąpieli wodnej czekoladę. Kremem przełóż płaty ciasta i posmaruj także wierzch.

Rozwałkuj marcepan między dwoma kawałkami folii do żywności(nie będzie się wtedy przylepiać do wałka). Obłóż nim ciasto z kremem. Schłódź przed podaniem.

niedziela, 24 maja 2009

Biscotti orzechowe- czekoladowe



Dziś przepis na pyszne biscotti. Ja robiłam w wersji bezglutenowej i powiem szczerze: w życiu nie pomyślałabym, że nie mają glutenu. Gorąco polecam!
*BEZGLUTENOWCY: jeśli chodzi o mąkę, to mieszałam ziemniaczaną,kukurydzianą i jasną mąkę bezglutenową w proporcji 1:1:1

Orzechowo- czekoladowe biscotti

- 125g maki
- 75g cukru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko rozbełtane
- lyzka mleka
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego
- 25g orzechow laskowych
- 25g posiekanej czekolady

Nagrzej piec 180 C. Wsyp make do dużej miski, dodaj cukier, proszek, cynamon i sol. Zrob zagłębienie w srodku kopczyka i wrzuc jajko, mleko,aromat, orzechy i czekolade. Wymieszaj widelcem aby powstalo kleiste ciasto. Uformuj kule a potem uwalkuj walec 28 cm długości. Delikatnie spłaszcz. Piecz ok. 20-25 min do złotego koloru.
Zmniejsz temp do 130C. Wyciągnij ciasto i pokroj na plasterki ok. 1 cm grubości. Uloz je z powrotem na blasze i piecz ok. 15 min az będą suche i zlote.

poniedziałek, 18 maja 2009

Croissanty


Rogaliki na śniadanko albo przekąskę:) Co prawda wiele im brakuje do prawdziwych croissantów, ale są smaczne. Jeśli po pewnym czasie stwardnieją, radzę na ok 30 sek wsadzić do mikrofali. Po wyciągnięciu będą jak świeże.


- 225 g bezglutenowej mąki (wymieszałam trochę jasnego mixu, kukurydzianej i kartoflanej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki gumy guar
- łyżka suszonych drożdży
- 55g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- jajko
na posmarowanie ciasta:
-jajko

1. Przesiej mąkę z solą, cukrem i gumą guar do miski albo do robota kuchennego. Przymocuj końcówki do wyrabiania ciasta. Wsyp drożdże i dodaj masło pokrojone w kostkę.
2. Podgrzej przez chwilę mleko i wbij do niego jajko. Przelej masę do miski z mąką i wyrabiaj przez ok minutę, żeby powstała kula.
3. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wyłóż wyrobione ciacho. Rozwałkuj na kwadrat. Zawiń 1/3 od góry i 1/3 od dołu do środka.Obróć ciasto pod kątem prostym, rozwałkuj i znowu złóż. Potem powtórz wszystko jeszcze raz.
4.Następnie rozwałkuj ciasto na długi prostokąt. Dłuższy bok powinien być ok 3 razy dłuższy od krótszego. Grubość ciasta powinna wynosić ok 5mm. Wyrównaj mniej więcej brzegi i pokrój prostokąt na 3 kwadraty.
5. Każdy z kwadratów przekrój na pół, żeby powstały trójkąty.Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
6. Rozmieszaj jajko i posmaruj ciasto. Zaczynając od dłuższego boku, zawiń każdy trójkąt, wygnij rulonik w półksiężyc i przełóż na blachę do pieczenia. Przykryj folią i odstaw na 45 min do wyrośnięcia.
7.W międzyczasie nagrzej piec do 200 C. Posmaruj rogaliki resztą jajka. Piecz przez ok 15 min., aż będą lekko rumiane.

WERSJA GLUTENOWA (zwyczajna)
Użyć zwykłej mąki, nie dodawać gumy guar, ilość mleka zmniejszyć do ok 100 ml a ilość masła zwiększyć do 85 g.

Smacznego!

czwartek, 14 maja 2009

Ciasteczka z masła orzechowego


Pyszne i naturalnie bezglutenowe ciasteczka. Mają fajną ciągnącą konsystencję. UWAGA: one naprawdę składają się tylko z trzech składników:)
  • ok. 225g masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
Wszystkie składniki razem utrzeć. Wykładać przy pomocy łyżeczki na blachę wyłożoną pergaminem, zachować ok 2 cm odstępy. Piec ok 12-14 min w 180 C.

środa, 13 maja 2009

Witajcie!

Witam wszystkich! Długo nosiłam się z zamiarem założenia bloga kulinarnego i w końcu to zrobiłam. Jestem "bezglutenowcem" więc będą się tu pojawiać przepisy na wypieki bez glutenu, ale zwyczajne także, ponieważ moja rodzinka toleruje to białko:). Mam nadzieję, że przepisy, które będę tu zamieszczać okażą się dla Was praktyczne:)