niedziela, 7 czerwca 2009

Pyszne bułeczki


Dziś przepis glutenowy:) Uraczyłam tymi bułeczkami moją rodzinkę.
Ponoć bułki były bardzo dobre, sama nie mogłam spróbować. Polecam, ponieważ są łatwe w wykonaniu. Przepis z książki"1000 classic cake and bake recipes" autorstwa Wendy Hobson.


Bułeczki-ok 12 sztuk:
- 25g świeżych lub 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 50g margaryny
- 450 g(ok 4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml ciepłej wody

Mieszamy drożdże z cukrem, a później z odrobiną ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min, aby sfermentowały. Zagniatamy margarynę z mąką i solą, a potem robimy na środku zagłębienie, do którego wlewamy drożdże, resztę mleka i wodę, mieszając na gładką masę. Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie sprężyste i nie będzie się kleić do brzegów miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.Potem formujemy z ciasta płaskie bułeczki, które układamy na natłuszczonej blasze. Zostawiamy jeszcze na 15 min. Po tym czasie pieczemy ok 15 min w temp 220 C.

5 komentarzy:

  1. Buleczki bardzo mi sie podobaja.

    OdpowiedzUsuń
  2. widze ze blog jeszcze swiezy. Zycze duzo pomyslów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Emma:) Oby się spełniło:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) Chętnie będę do Ciebie zaglądała :)) Znam osobę, która również nie toleruje glutenu, więc może podeśle jej kilka Twoich przepisów :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń