poniedziałek, 15 czerwca 2009

Paluszki ryżowe


Kolejne bezglutenowe ciasteczka. Rodem ze Szwecji, czyli niemalże mojego drugiego domu:) Są naprawdę wyśmienite, smak jest cudowny, specyficzny(właśnie taki szwedzki:)). To na wierzchu to szwedzki cukier perłowy, niestety niedostępny u nas, ale z powodzeniem można go zastąpić cukrem kryształem. Wersji glutenowej nie podaję, bo takiej nie ma:) Właśnie o to chodzi, że są ryżowe:D Polecam!

Paluszki ryżowe:

- 50-60g miękkiej margaryny
- 50g cukru
- łyżka kwaśnej śmietany
- odrobina aromatu waniliowego
- 120g mąki ryżowej
- 30g białej bezglutenowej
- płaska łyżeczka gumy guar(opcjonalnie)
- cukier i mleko na wierzch
UWAGA! W oryginale była sama mąka ryżowa, ale wtedy ciasto się nie klei i ciężko cokolwiek formować.

Utrzyj margarynę z cukrem. Dodaj śmietanę i aromat.Następnie wsyp mąki i gumę guar. Ugnieć ciasto. Forumj paluszki grubości palca i długości 4-5cm. Ułóż na blasze i lekko spłaszcz. Każde ciasteczko posmaruj mlekiem i posyp cukrem. Piecz ok. 12-15min w 175C.

4 komentarze:

  1. fajne, bardzo ciekawe, wygladają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie można kupić gumę guar?

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajniutkie te ciasteczka :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tajemnicza/czy "M" ;) Gumę guar kupuje się w sklepach ze zdrową żywnością. Jest nieodłącznym dodatkiem bezglutenowych wypieków:) A tak poza tym, to guma guar jest w co drugiej rzeczy, którą weźmiesz ze sklepowej półki: jogurt, serek itd.

    OdpowiedzUsuń