piątek, 12 czerwca 2009

Lekkie ciasto z truskawkami


Pogoda za oknem niezbyt letnia (co jakiś czas pojawia się ściana deszczu i wiatr), ale w kuchni duża torebka całkiem letnich truskawek:) Jak zwykle mam chcicę na ciasto, więc decyduję się na puszysty placek na maślance z bloga Dorotuś "Moje wypieki". W oryginale był z malinami, ale teraz wokół pełno truskawek:)Robiłam w wersji bezglutenowej.

Lekki placek z owocami na maślance:

- szklanka mąki(1:1:1 kartoflana:kukurydziana:bezglutenowa biała)
W wersji zwyczajnej poprostu szklanka zwykłej mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 55g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 krople aromatu waniliowego
- jajko
- 1/2 szklanki maślanki(robiłam z jogurtem naturalnym)
- ok. 300g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki

Utrzyj masło z cukrem. Wymieszaj ze sobą suche składniki. Dodaj suchą mieszaninę do masła z cukrem, ucieraj. Dodaj jajko, maślankę, aromat. Dobrze zamieszaj. Następnie wsyp truskawki i delikatnie pomieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej foremki(może być tortownica, ja osobiście piekłam w dwóch mniejszych) i piecz w 200 C ok 20-30min.

3 komentarze:

  1. Fajne ciacho! No i super foremka :).

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteś niesamowita, co wejdę, widzę nowy przepis,a praktycznie każdy brzmi i wygląda smakowicie;) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne ciasto i w dodatku bez glutenu. :)

    OdpowiedzUsuń