czwartek, 11 czerwca 2009

Egg Bread (gluten- free)


No to żeby się zrewanżować, dziś przepis bezglutenowy.
Jak większość bezglutenowców wie, "nasze" wypieki, a w szczególności chleby, są ciężkie do wykonania. Trudno uzyskać odpowiednią konsystencję, a nawet jak na świeżo są dobre, to po kilku godzinach przypominają kamienie bądź sypią się jak piasek:)
Jednak trafiłam na przepis- cud. Jest niezwykle prosty, a efekt powala. Chleb piekłam wczoraj, a dziś nadal jest bardzo puchaty i w ogóle przepyszny:)Receptura pochodzi ze wspaniałej książki, którą szczerze polecam "Gluten free kitchen" autorstwa Roben Ryberg (minimalnie zmodyfikowany).

Egg bread:

- 1/4 filiżanki masła (60g)
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonych drożdży
- filiżanka (250ml) jogurtu naturalnego
- 120g skrobii kukurydzianej
- 80g skrobii ziemniaczanej
- 50g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(dr Oetker'a jest bezglutenowa)
- 1 łyżka proszku do pieczenia(bezglutenowy oczywiście:))
- 2 łyżeczki gumy guar
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżka octu
- nasionka bądź mak do posypania( mój widzimiś:P)

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce. Napełnij masą formę keksową bądź specjalną chlebową.Posyp jakimiś ziarnami lub makiem. Piecz w 180 C przez ok 40 min.
Uwaga! Wcale się nie pomyliłam nie podając czasu do wyrośnięcia: ciasto nie musi wyrastać.

5 komentarzy:

  1. piekny +++
























    piękny chleb upiekłaś, zgadzam się ,że bezglutenowe wypieki są trudne
    Ja przez jakiś czas piekłam taki chleb na zakwasie dla córeczki koleżanki ,teraz piecze sama
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21546&hl=
    a tu strona mojej innej kolezanki ,sporo tu fajnych rzeczy ,wszystko bez glutenu
    http://www.bajaderki.pl/index.php?option=com_content&view=section&id=1&Itemid=32&80f6a63809b53e52204658c2755517ea=091c00af8b1f1e6aaee1c9652a2aff0d

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam,coś nacisnęłam i dziwnie się komentarz mi zamieścił

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez mam kolezanke, ktora szuka przepisow bezglutenowych, wiec podam jej i Twoj.
    A przy okazji skorzystam z linkow podanych przez Margot :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się Twój chlebuś!:)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za pozdrowionka oraz Margot za adresy stron:)

    OdpowiedzUsuń