niedziela, 21 czerwca 2009

Kruchutka szarlotka


Na dzisiaj proponuję pyszną szarlotkę. Taka tradycyjna, z kruchą warstwą na wierzchu. Polecam!

Szarlotka:

- 2 szklanki mąki(1:1:1 kartoflanka:kukurydziana:biała bezglutenowa)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka guaru
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 200g margaryny
- w razie potrzeby (gdy ciasto nie chce się kleić) odrobina kwaśnej śmietany
- 1 litr utartych jabłek
- cukier do posypania jabłek
- opcjonalnie rodzynki i cynamon

Wymieszaj mąkę z proszkiem, gurem i cukrem. Posiekaj z margaryną. Dodaj jajka i zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodając śmietanę. Większą część ciasta wyłóż na blachę, a resztę wsadź do zamrażalki za 15 min. Na ciasto na blasze wyłóż utarte jabłka, posyp cukrem i opcjonalnie rodzynkami z cynamonem. Wyciągnij resztę ciasta z zamrażalki i pokrusz lub zetrzyj na warstwę jabłek. Piecz ok. 40 min w 190C.

WERSJA GLUTENOWA: używamy zwykłej mąki pszennej i omijamy gumę guar.

3 komentarze: