niedziela, 20 lutego 2011

Czekoladowy weekend i spontaniczny wytwór:)


Wracam na chwilke, niestety TYLKO na chwilke:( Ale jak jest Czekoladowy Weekend, to musze byc i ja:)
Dzisiejsze ciasto, powstało zupełnie spontanicznie. Ot tak zrodziło się w mojej głowie. Miałam pewne obawy, co mi z tego wyjdzie, ale niepotrzebnie:) Nie wiem jak je nazwać, bo tort to z pewnoscia nie jest;) Moze mini torcik? Mniejsza o to:) W kazdym razie jest to pyszna przekładanka biszkoptu, dwoch czekoladowych kremow, kakaowego biszkoptu i masy z czekolady, orzechow i platkow sniadaniowych. Polecam serdecznie!

Twórczy przekładaniec:) :
Na cienki biszkopt:
- 2 jajka
- łyżka kakao
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki skrobii kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Zóltka ucieramy na puch z cukrem. Wsypujemy połowę przesianej mąki (już połączone 2 rodzaje) z proszkiem i kakaem do żółtek, i miksujemy.Delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Dodajemy resztę mąki i znów mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (srednica 18-20cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 10 min w 180 C.
Gdy biszkopt będzie już upieczony, studzimy, a następnie przekrawamy na 2 cienkie blaciki. Jeden z nich wkładamy z powrotem do tortownicy.

Na masę orzechowo, płatkowo, czekoladową:
- 100g mlecznej czekolady
- 100ml śmietanki 18%
- ok 1/3 szklanki orzechow włoskich, rozdrobnionych (ja roztłukłam swoje wałkiem w woreczku))
- ok 1-1,5 szklanki (w zaleznosci od tego, jak gęsta zrobi się wam masa) drobniutko pokruszonych płatków kukurydzianych lub innych zbożowych

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Wsypujemy do niej orzechy, mieszamy. Dosypujemy płatki, najlepiej stopniowo, musimy otrzymac bardzo gęstą masę, taką żeby nie była ani trochę płynna.Wykładamy i rozsmarowywujemy ją na biszkopcie w tortownicy. Odstawiamy, zeby masa zastygła i zabieramy się za krem 1.

Krem 1 z mlecznej czekolady:
- 100g mlecznej czekolady
- 75 ml śmietany kremówki

Roztapiamy czekoladę ze śmietaną. Odstawiamy na bok, żeby masa ostygła. Potem wykładamy ją 2 warstwy, ktore mamy w tortownicy. Na to kładziemy 2 blat biszkoptowy i odkładamy, żeby wszystko się zespoliło i zastygło.

Krem z białej czekolady, na wierzch:
- 125g białej czekolady
- 200 ml kremówki
- 250 g mascarpone

W 100ml kremówki rozpuszczamy białą czekoladę, lekko studzimy. Mikserem ubijamy mascarpone z pozostalymi 100ml kremowki, i powoklutku, caly czas miksujac, dodajemy rozpuszczona biala czekolade. Taką mase wykladamy na sam wierzch.

Teraz całość porządnie chłodzimy, co najmniej 4 h. Smacznego!

I oczywiście jest to moja propozycja, do Czekoladowego Weekendu:)

8 komentarzy:

  1. Fajny Twój twórczy przekładaniec Jul! :) Szkoda,że Cię tu tak mało ostatnio. Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to ciacho musi smakowac oblednie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie spontaniczne ciasta są bardzo fajne:) Cieszę się, że dołączyłaś do czekoladowego Weekendu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko: rowniez zaluje, ale studia calkowicie pozeraja moj czas:( Technologia Zywnosci wymaga ode mnie duuuzo pracy w laboratoriach i jeszcze wiecej nauki w domu, wiec ciezko mi jest wysupłać czas (czesto nawet na spanie :()

    Aga: Oj tak! Jest naprawde wspaniałe i co najlepsze, nie jest przerazajaco slodkie. Slodycz jest tu idealnie wywazona, a krem z mascarpone potrafi uzaleznic:) Najlepszy przyklad to moja siostra, ktora raczej nie lubi bialej czekolady :" Mmmmmm, co to jest to takie pycha białe na wierzchu? " :) I do tego jeszcze brat: "Ej właśnie, to białe!"

    Atinko: Ja rowniez niezmiernie sie ciesze i dziekuje za kolejna wspaniala akcje! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jul przez mój wyjazd z domu do Łodzi po feriach przegapiłam z pewnością wiele notek czekoladowych, w tym Twoją :( przepraszam!
    Mogłabym na takie ciacho i przepis patrzeć i patrzeć, rany jak mi się podoba, szczególnie to białe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesołych Świąt Wielkanocnych !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cześc, też nie toleruję glutenu, więc chętnie będę zaglądc na Twoj blog. Zapraszam do mnie, wszystkie zamieszczone przepisy wypróbowałam w wersji bezglutenowej;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym,a le kto mi zrobi? :)
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń