środa, 27 maja 2009

Stefanka z masą czekoladową i marcepanem


Dzisiaj coś naprawdę pysznego:czekoladowy biszkopt przekładany kremem i pokryty marcepanem. Niebo w gębie:)

Stefanka z marcepanem:

NA BISZKOPT:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżka kakao
NA KREM:
- 150 g margaryny
- 1 tabliczka czekolady
- ok 50-80 ml kremówki(zależy od konsystencji)

dodatkowo ok 250-300g masy marcepanowej

Na biszkopt ubij jajka z cukrem, następnie stopniowo dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem.Wylej ciasto do odpowiednio przygotowanej formy keksowej i piecz ok 30 minut w 180 C. Ostudź ciasto i przekrój je na 3 płaty.

Na krem ubij mikserem margarynę, cały czas miksując wlewaj kremówkę a na koniec dodaj rozpuszczoną kąpieli wodnej czekoladę. Kremem przełóż płaty ciasta i posmaruj także wierzch.

Rozwałkuj marcepan między dwoma kawałkami folii do żywności(nie będzie się wtedy przylepiać do wałka). Obłóż nim ciasto z kremem. Schłódź przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz