środa, 28 lipca 2010

Rolada z kremem i jagodami (lub borówkami)


To jedno z moich ulubionych ciast. Delikatny biszkopt, który mimo, że bezglutenowy jest naprawde cudowny. Krem z mascarpone i kremówki, i do tego ukochane jagody... Mmmmmm... Poezja:)

Rolada z kremem i jagodami:

- 80g mąki ziemniaczanej
- 40g białej mąki bezglutenowej
- 3 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorącej wody
Krem:
- 250g mascarpone
- 200ml kremówki
- ok 2 łyżek cukru pudru(zależy to od słodkości owoców i od naszych upodobań)
- ok 2/3 szklanki jagód

Oddziel białka od żółtek. Zółtka ucieraj na puszysty krem z cukrem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodawaj delikatnie białka i wymieszaj. Następnie stopniowo dosypuj sypkie składniki. Dodaj wodę i zamieszaj. Ciasto wyłóż na prostokątną blaszkę wyłożoną pergaminem. Piecz w 180 C przez ok 13-15 min(zalezy to od piekarnika).Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły, zdejmij go z papieru i połóż na lnianej ściereczce. Następnie zawiń ją razem z biszkoptem w rulon i pozostaw do ostygnięcia. Zabierz się za krem:)
Do mascarpone wsyp cukier puder i rozmieszaj, najlepiej mikserem. Stopniowo dodawaj kremówkę cały czas mieszając.
Gdy biszkopt już ostygnie, rozwiń go, rozsmaruj na nim krem i rozsyp na kremie jagody. Potem delikatnie je przyciśnij, i zawiń roladę. Schłódź przez conajmniej godzinę zanim podasz ciasto:)

WERSJA GLUTENOWA: uzyj 120 g mąki pszennej
Smacznego!

Tą roladą dołączam się do Olcikowej akcji:)

niedziela, 18 lipca 2010

Żyję i zajadam letni torcik:)



Witajcie! Komunikuję, że żyję:) Pod koniec czerwca zakończyłam sesję, ktora przysporzyla mi mnostwo nerwow, ale wszystko jest ok. Teraz moge wrocic do bloga:)
Wiele sie dzialo przez ten czas, gdy nie pisalam, ale stale odwiedzalam i podziwialam wasze blogi.
Po pierwsze, to musze sie pochwalic, ze zaczelam przybierac na wadze:D Jak pisalam, mam duza niedowage i od dlugiego czasu bardzo staram sie przytyc. No i w koncu cos sie zaczelo dziac!:) Zajadam tony lodow, moze to dlatego:) Udalo mi sie przytyc 5 kg, ale chce jeszcze wiecej:)Oby tak dalej.
Po drugie, za tydzien zaczynam kurs prawa jazdy:) Toż to wstyd miec 20 lat i nie miec prawa jazdy;)
Po trzecie:przepis na pyszny letni torcik, który zrobiłam na przyjazd znajomego mojej siostry z Sycylii(rodowity Włoch o imieniu Salvo:))! Zdjęcie jest ohydne, ale robiłam je strasznie szybko, bo Włoch czekał;)

Letni torcik budyniowy z truskawkami:

-biszkopciki do wyłożenia tortownicy(bezglutenowe)
-2 budynie waniliowe(dr oetker jest bg)
-600ml mleka
-ok 500g truskwek
-galaretka truskawkowa(jak wyżej:))
-bita śmietana do dekoracji

Na dnie tortownicy układamy biszkopciki.Gotujemy 2 budynie z ilości 600ml mleka, zamiast 1l.Pamiętajcie posłodzić budyń:)). Masę studzimy.
Truskawki kroimy na połówki.
Galaretkę rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
Kiedy budyń ostygnie, wykładamy go na biszkopciki. Na to kładziemy połówki truskawek tak, aby pokryć całą powierzchnię. Następnie zalewamy wszystko tężejącą galaretką i wstawiamy na ok 3-4h do lodówki. Przed podaniem dekorujemy brzegi bitą śmietaną.Smacznego!

WERSJA GLUTENOWA: Nie przejmujemy się firmą budyniu i galaretki oraz stosujemy zwykłe, pszenne biszkopty:)